menu in

Célegyenesbe ért a huszti katonai temető felújítása

A Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület 2013-tól végzi a jelenlegi Ukrajna és azon belül Kárpátalja területén a katonai kegyeletápolás feladatait a Honvédelmi Minisztérium hadisírgondozó szervezete útmutatása, szakmai és anyagi támogatása alapján.

Az eddigi együttműködés eredményeként teljes körű felújítás történt a kőrösmezői és a taracközi első- és második világháborús katonatemetőkben, illetve további helyszíneken. A Vigyázók vállalták a HM hadisírgondozó szervezete által korábban létesített ökörmezői, vorochtai, nadvirnai második világháborús magyar katonai emlékművek rendszeres gondozását.  Rendszeres zöldmunkát végeznek a közelmúltban beazonosított magyar katonai temetkezési helyeken: a Kőrösmező és Mezőhát környéki I. vh-s haditemetőkben, Nagybocskó, Aknaszlatina, Tiszaborkút, Krivorivnya, Tatariv, Felsőgereben, Vezérszállás, Szloboda, Szkole stb. katonai sírkertjeiben.

A Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület egyik eddigi legnagyobb vállalása a huszti várhegy oldalában lévő római katolikus temető világháborús katonai részeinek felújítása, melynek ünnepélyes újraavató ünnepsége 2018. október 26-án lesz.


A Kárpát Expressz epizódját ide kattintva tekinthetik meg.

(a huszti temetőről készült anyag 14:40-nél kezdődik)

2018.09.06.