menu in

Felújították a szentesi első világháborús katonatemetőt

Az első világháborúban elesett katonahősökre, átélt szenvedéseikre, emlékük ápolásának kötelességére, az ország minden lakosát érintő veszteségekre emlékeztet Szentes felújított, első világháborús hősi temetője.

A hazáért életüket áldozott magyar katonák, valamint orosz, román és szerb hadifoglyok felújított száznégy síremlékét őrző sírkert ünnepélyes átadásán résztvevőket Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere köszöntötte, majd dr. Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja – a város és a megye hősi halált halt honvédeinek emlékét felidézve – , arra az óriási emberveszteségre is emlékeztetett, amelyet hazánk szenvedett a Nagy Háborúban.

Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, felidézve a legendás császári és királyi 46-os és 101. gyalogezredekben, valamint a cs. és kir. 7. utász- és árkász zászlóaljban szolgált szentesi katonák hősiességét, szintén az utódok felelősségére hívta fel a figyelmet. „Több, mint száz év telt el az első világháború befejezése óta. Ennyi idő távlatában is kiemelten fontos, hogy a világégés során elesett magyar katonák emlékét ápoljuk, tisztelettel adózzunk tetteik előtt és az emlékezet helyeit megőrizzük. A magyar nemzet fiait büszkeséggel kell, hogy eltöltse katonai múltunk dicsősége. Eme büszkeség és hála kifejezésének pedig egyik legfontosabb eszköze, hogy kellő figyelmet szentelünk az elesett hősök sírjainak, neveiket őrző emlékműveknek. De meg kell adnunk a tiszteletet az akkori ellenség elesett katonáinak is. Sokan közülük hadifogolyként kerültek hazánkba, s távol otthonuktól hunytak el. A méltó végtisztesség megilleti őket is – tisztelgett a Nagy Háború áldozatai emléke előtt a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára.

 

 

A teljes cikk a honvedelem.hu-n olvasható:

https://honvedelem.hu/cikk/hazai_hirek/felujitottak-a-szentesi-elso-vilaghaborus-katonatemetot/

 


2019.10.30.