menu in

Hősi sírok újraszentelése Kaposváron

A tizenkilenc magyar és egy német katona földi maradványait még júniusban exhumálták a Keleti temetőben, ahonnan méltó nyughelyükre kerülhettek. – A hősi meghalt katonák emlékének ápolása minden nemzet alapvető erkölcsi feladata – mondta Maruzs Roland, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisír Gondozó Igazgatóság osztályvezetője. Maruzs Roland beszédében felidézte: 74 évvel ezelőtt Somogy megyében is dúlt a háború és a Kaposvár térségében zajló harcokban estek el azok a katonák, akiknek emléke előtt tisztelegtek a Hősök temetőjében.

Somogy 1944-45 között vált hadszíntérré, emlékeztetett Demeter Attila, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság osztályvezetője. – A harcok a Margit vonalon zajlottak és nem volt ritka hogy egy-egy település hat-nyolc alkalommal cserélt gazdát. Ők is az ottfelejtett helyőrség tagjai voltak, ők voltak azok, akik nem adták fel a harcot a szovjetek ellen, akik 1944. decemberében foglalták el Kaposvárt.

Az ünnepi beszédek után a Honvédelmi Minisztérium tábori püspökségeinek megjelent képviselői szentelték fel a sírokat, majd elhelyezték az emlékezés virágait.

A teljes cikk a sonline.hu-n érhető el:

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujraszenteles-melto-nyughelyre-kerultek-az-elfeledett-hosok-1976799/?fbclid=IwAR30HFbdhnAK-DnBjn0NaDtfxz1YUV_hke4tKQvoeqWLb-46HLZK0SEzY3g

2020.01.10.