menu in

Átadták a megújult Koleratemetőt, Miskolc egyik első világháborús katonai nyughelyét

A 2019. március 28-i avató ünnepségen elmondott beszédében Németh Szilárd megemlékezett a világháború pusztításairól, rámutatott a béke megóvásának szükségességére és kiemelte a hadisírok megóvásának szükségességét:

„Ez a sírkert mementóként emlékeztet és figyelmeztet európai történelmünk, közös háborús múltunk egyik fontos eseményére és nekünk, az utókornak feladata és kötelessége, hogy méltóképpen gondozzuk emlékműveinket és így életben tartsuk elesett hőseink emlékét”

Az államtitkár úr beszédét követően Kriza Ákos, Miskolc polgármestere mondott megemlékező beszédet, majd Szentesi Csaba őrnagy, görögkatolikus tábori lelkész, illetve Dudás Ferenc főhadnagy, protestáns tábori lelkész imádságait követően a résztvevők elhelyezték a megemlékezés virágait a kápolna bejáratánál. A megemlékezést díszsortűz zárta.

A miskolci önkormányzat, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum közösen támogatták a szükséges munkálatok elvégzését a Koleratemető felújításakor, a honvédelmi tárca mindösszesen 220 millió forinttal járult hozzá a temető felújításához.

Nyulas Szabolcs teljes cikke az alábbi linken tekinthető meg:

https://honvedelem.hu/cikk/115285_kotelesseg_fejet_hajtani_a_hos_honvedek_sirja_elott

 

2019.03.29.