menu in

Emlékművet avattak a világháborúkban elesett kecsői hősöknek

Az egybegyűlteket Lőrincz Gyula polgármester köszöntötte és üdvözölte, aki kiemelte: „Az emlékmű átadása nagyon sok ember széleskörű összefogásának köszönhető. Számunkra azért fontos ez az emlékmű, mert bár volt emléktáblánk, amelynél emlékeztünk, de nem olyan az, mint amikor egy ilyen emlékművön szerepelnek az elesett kecsőiek nevei, amelynél méltóképpen emlékezhetünk meg róluk, akik értünk, egy jobb világért küzdöttek.”

A polgármestert követően, a rendezvény ünnepi szónoka Papp Ferenc ezredes, a Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatója szólt az egybegyűltekhez, aki a háborúk szomorú eseményeit idézte fel, majd folytatva elmondta:

„Mára magunk mögött hagytuk azt a korszakot, amikor a történetek szájról – szájra éltek tovább nagyapáktól unokáig, a közös tudatból pedig végképp kiesett az 1914 – 1918 közötti több, mint négy esztendő, és mára már a második világégéssel kapcsolatban is hasonló a helyzet” – hívta fel az idő múlásával az események feledésbe merülésére a figyelmet az ezredes.

Ünnepi szavait követően a helyi gyerekek és éneklőcsoport kultúrműsora következett, majd Lőrincz Árpád helytörténész ismertette kutató munkáját és a helyi kötődéseket, aki több évet foglalkozott a témával és gyűjtötte össze az elesett kecsőiek neveit.

„Ezekre a kecsői fiatal férfiakra eddig semmi sem emlékeztetett minket. Adósságunk törlesztéseként szimbolikus emléket állítottunk azoknak a hősöknek, akik nem a kecsői temetőben alusszák örök álmukat. Összesen harminc hősi halottról van szó, akiknek nevei olvasható ezen az emlékművön. Hősökről van szó, akik lehet nem is akartak hősök lenni. Nem álmodtak arról, hogy mi valaha hősökként fogunk róluk megemlékezni” – fogalmazott Lőrincz Árpád, akinek szavai szerint az elesettek közül mindössze ketten nyugszanak a kecsői temetőben.

A szónokok sorát Husonyica Gábor, a Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület elnöke zárta, akik szintén segítséget nyújtottak az emlékmű létrejöttéhez.

„Emelt fővel és a kegyelet koszorúival, virágjaival érkeztünk a kecsői evangélikus templomkertbe, hogy fejet hajtsunk az elesett katonák emléke és az átadásra váró emlékmű előtt. Az előtt az emlékmű előtt, amely a körülötte levő zászlókkal együtt hűen jelképezi a hazaszeretet, a katonai becsület és honvédelem iránti elkötelezettség szellemiségét. Az előtt az emlékmű előtt, amely közös összefogásból, egymás megbecsüléséből született” – emelte ki.

Az ünnepi szónoklatokat követően ima következett az elesett katonákért, majd az egyház képviselői megáldották a leleplezett emlékművet, és a megjelentek elhelyezték a megemlékezés koszorúit. A koszorúzást követően ökumenikus istentisztelettel zárult a megemlékezés.

A teljes cikk a Gömörilap regionális hírportálon érhető el:

https://www.gomorilap.sk/tornalja/emlekmuvet-avattak-a-vilaghaborukban-elesett-kecsoi-hosoknek/?fbclid=IwAR1pM-6pd9j8CTdp4-qt_Q3M_QwPJe7xdENUUODXXDgChiHDYt14B0fcwkM

2021.09.13.