menu in

Felavatták a megújult 52-es parcellát

2021. május 30-án, a Magyar hősök emlékünnepén felavatták a felújított Hősök Parcelláját Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében. Az 52-es parcella az elmúlt években teljes átépítésen esett át, melynek során a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányításával új utakat, központi teret, köztéri lámpákat, automatizált öntözőberendezést és megújult növényzetet kapott. A méltó környezetben a Magyar Honvédség hősi halottjai mellett a hazai exhumálások során előkerült első és második világháborús magyar katonahősök, valamint a magas rendfokozatú, a magyar haderő érdekében sokat tett katonák is végső nyughelyet kapnak.

 

Az ökumenikus egyházi szertartás után tartott avató beszédében Benkő Tibor honvédelmi miniszter rámutatott: egy temetőben mindig szomorúsággal állunk meg ott, ahol szeretteink, barátaink, ismerőseink nyugszanak. „Egy katonai temetőbe lépve más jellegű fájdalmas érzések tolulnak fel bennünk, sokkal inkább az jut eszünkbe, hogy milyen kegyetlen és igazságtalan a világ. Ezen sírhantok alatt olyan emberek alusszák örök álmukat, akiknek életerősen, hazájukat szolgálva, szeretteiktől távol, hirtelen tragédiával ért véget életük" – fogalmazott. A honvédelmi tárca vezetője hozzátette: mindkét temetőben önbecsülésünk segítségéhez, nemzeti létünk fennmaradásához nélkülözhetetlen példaképeket találunk, akiknek erőfeszítéseit nagyra értékeli az utókor, s követendő mintaként mutatja be a jövő nemzedéke számára.

 

Benkő Tibor elmondta: a Hősök Parcellájának kialakítása nemzeti és erkölcsi kötelesség volt, hiszen a hősök emlékének ápolásában az 1945 és 1989 közötti emlékezetpolitika súlyos hiányosságokat mutatott. „A parcella híven őrzi és hirdeti a magyar katona emlékét, valamint „A hazáért mindhalálig” jelmondatban megfogalmazott hazaszeretetét és áldozatvállalását. Ezen a kegyeleti helyen az utókor kifejezheti tiszteletét azok előtt, akik a haza védelmében áldozták életüket. Arra kérek mindenkit, legyen kiemelt feladatunk, hogy ez a hely a jelen és az eljövendő katonanemzedékek zarándokhelyévé váljon, hiszen a hon fiatal, leendő védelmezői csak itt ismerhetik meg, hogy a 20. század kegyetlen háborúiban is számtalan olyan honfitársunk volt, akik - Balassi Bálint szavai szerint - emberségből példát, vitézségről formát adnak az utókor számára" - zárta beszédét a honvédelmi miniszter.

 

A teljes cikk és az avatásról készült videófelvétel a honvedelem.hu weboldalon érhető el:

https://honvedelem.hu/hirek/embersegbol-peldat-vitezsegrol-format.html

https://honvedelem.hu/hirek/a-hosokre-emlekeztek-a-fiumei-uti-sirkertben.html


2021.05.31.