menu in

Megemlékezés a hősi halált halt magyar haditengerészekről Pulában

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének Isztriai Egyesülete, a Magyar Haditengerészek Emléknapja alkalmából, 2020. június 10-re koszorúzással egybekötött megemlékezést szervezett a pulai haditengerészeti temetőben található – 2017-ben az első világháborúban hősi halált halt magyar haditengerészek emlékére emelt – emlékműnél.

 

 

Az eseményen résztvevőket Lőcsei József, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének Isztriai Egyesülete elnöke magyarul és horvátul köszöntötte. Megemlékező beszédet tartott Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, majd Dezső János tanácsos, a Zágrábi Magyar Intézet igazgatója Magyarország zágrábi Nagykövetsége nevében mondott rövid megemlékező beszédet. A megemlékezésen jelen volt továbbá Szendrői Attila alezredes, véderő-, katonai és légügyi attasé és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége elnöke, Jankovics Róbert valamint a „Zrínyi Miklós” Cserkész Egyesület tagjai. A Honvédelmi Minisztériumot Dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatója képviselte. A horvát fél részéről a Horvát Védelmi Erőket a horvát haditengerészet tagjai képviselték, továbbá jelen voltak Pula város önkormányzatának képviselő is. 

 

 

 

A 2017-ben emelt magyar emlékmű koszorúzását követően a résztvevők megkoszorúzták a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének Isztriai Egyesülete által 2004-ben emelt emléktáblát is, amely a temetőben nyugvó magyar haditengerészeknek állít emléket.

 

 

2020.06.13.