menu in

Megújult a Hősök Emlékköve

A Nagy Háború lezárását követően, a harcok során életüket vesztett, jeltelen sírban nyugvó katonák tiszteletére a magyar állam központi emlékmű felállítását határozta el. A 6,5 méter hosszú, 3 méter széles, 1,3 méter magas és 47 tonna súlyú, sírfedőlapot formáló emlékművet a Millenniumi emlékmű előtti téren, 1929. május 26-án katonai tiszteletadás mellett avatták fel nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója jelenlétében. Az emlékkő Andrássy út felőli oldalán az „1914-1918”, az Árpád fejedelem szobra felé található oldalán pedig „Az ezredéves határokért” felirat volt olvasható.

A második világháború során megrongálódott Hősök emlékkövét ideológiai okokból 1951-ben eltávolították. Helyére 1956. április 4-én egy, a korábbihoz hasonló emlékmű került, megváltozott felirattal: „A hősök emlékének, akik népünk szabadságáért és a nemzeti függetlenségért áldozták életüket.”

Az emlékhely a magyar államalapítás ezeréves évfordulójának megünneplése alkalmából felújításra került. A 2001. augusztus 18-án felavatott és nemzeti emlékhellyé nyilvánított Hősök Emlékköve a mai napig hirdeti a hazájukért életüket önzetlenül feláldozó magyar katonák hősiességét.

A Honvédelmi Minisztérium költségvetési forrásából 2020-ban megvalósult restaurálás során megújult Hősök Emlékkövénél május 31-én, vasárnap, a Hősök Emléknapja alkalmából katonai tiszteletadással emlékezünk Magyarország hőseire.

 

 

A Hősök Emlékkövéről bővebben:

https://honvedelem.hu/cikk/megujult-a-hosok-emlekkove/?fbclid=IwAR3FIobAlBMOfRykWalYd_NT-e55J3TQhMl4yKq_f7j-ZBg_zO-tAhH4-Es

2020.05.31.